– Medlemssystemet er hjertet i organisasjonen vår

Energiforbundet SAFE har 12.000 medlemmer og er avhengig av gode systemer. – Uten medlemmene våre er vi ingenting, sier administrasjonsleder Bjørn Tjessem.

Det er formiddag og rogalandsværet er som det pleier – stabilt ustabilt, men med en vintervri denne dagen – snø på tvers.
I ei snødekt gate i den eldre delen av Stavanger forteller et rødt flagg med hvite sirkler hvor organisasjonen SAFE holder til. Sirklene symboliserer medlemmer, og innenfor døra er det nettopp medlemmer det dreier seg om.

Administrasjonsleder Tjessem, som har lang fartstid både i stillingen han har nå, men også som tillitsvalgt, viser vei inn til organisasjonens base, forbi en kaffemaskin og videre inn i det hundre år gamle huset i Stavanger sentrum.
Her styres organisasjonen med rundt 12.000 medlemmer, mesteparten I Norge, men rundt 1000 medlemmer er bosatt i utlandet.

Det viktigste systemet for SAFE

SAFE er et fagforbund for ansatte i energisektoren, både til lands og til havs. Navnet er en forkortelse for Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren og forbundet er tilknyttet Yrkesorganisasjonens Sentralforbund, YS. Den aller største lokalklubben holder til i Equinor, men også 61 andre lokallag hører til under SAFE-paraplyen.
Og for å holde orden i alle medlemsrekker, spiller Compendias medlemssystemer en hovedrolle – et heldigitalt system som har blitt det viktigste digitale systemet for SAFE.
– Et godt medlemssystem er Alfa-omega og sikrer at vi alltid har kontrollen. Det er dette systemet som setter rammene for resten av systemene våre. Alle våre digitale flater må samhandle med medlemssystemet, forteller administrasjonsleder Tjessem videre.

Tett dialog og god hjelp

For å få til dette har Tjessem og resten av gjengen i SAFE en tett dialog med utviklerne i Compendia.
– Vi har alltid fått veldig god service og god hjelp. Det fungerer veldig bra, slår han fast.
Tjessem vil langt på veg beskrive energibransjen som en stabil berg-og-dalbane. Da er det ekstra viktig å ha et systemer som gjør det lett å holde orden.
– Håndboka som følger med har gode beskrivelser og systemet er brukervennlig og enkelt å navigere i. Alle behovene vi måtte ha for et medlemssystem, blir tilfredsstilt, sier han videre.

SAFE: Bjørn Tjessem, administrasjonsleder i Energiforbundet SAFE. 

De viktige avstemmingene

For SAFE er det viktig at medlemmene får si sitt – det er de som skal bestemme retningen for organisasjonen. Det er de som bestemmer hvem som skal styre, og det er de som sier «ja» eller «nei» i viktige uravstemninger.

Organisasjonen har hatt ulike løsninger for å sikre gode og trygge avstemminger. Men hva når en pandemi deiser ned i fanget og legger begrensninger for å møtes? Hva gjør en organisasjon med medlemmer over hele landet da? Jo, de ser etter løsninger – digitale løsninger.
Den årlige kongressen skulle holdes, men denne gangen måtte både avstemminger og innlegg flytte inn på digitale flater. Den gode erfaringen fra medlemssystemene gjorde at valget raskt falt på Compendias avstemmingsløsning

– Jeg har aldri vært så nervøs før

Sammen med resten av ledelsen sjekket Tjessem inn på et hotell i Sandnes for å ha tilgang til store skjermer og gjøre det hele så oversiktlig som mulig for den aller første heldigitale kongressen i organisasjonens da 43 år lange historie.
– Jeg har aldri vært så nervøs før.
Tjessem ler og forteller om nervepirrende minutter der han bare måtte stole på avstemmingssystemene.
– Heldigvis hadde vi med oss Alf Endre Stokka fra Compendia til å kjøre avstemmingene. Det var en ekstra trygghet for oss, sier han.

All skepsis forsvant

Både avstemmingene og kongressen i 2020 gikk på heldigitale skinner. Etter det har ingen i SAFE tatt i en papirstemmeseddel.
Alt av avstemminger blir gjort med Compendia Avstemming. Også lokallagene velger å bruke de digitale systemene i viktige avstemminger.
Som regel styrer SAFE alle avstemminger selv, men er glade for å ha Compendias fagfolk som støtte på avstemminger med mange personvalg.
Når avstemmingen skal holdes, mottar alle stemmeberettigede både en sms og en e-post.
– Første gang trodde noen de kunne lure systemet og stemme to ganger, men det går ikke. Du får din egen personlige lenke og den kan bare brukes en gang, sier Tjessem og forteller om en viss skepsis fra medlemmene før første digitale avstemming. Nå er all skepsis borte.
– Systemet er trygt og enkelt. Det er mye enklere å jukse på gamlemåte. I tillegg er det veldig enkelt å få ulike fremstillinger i etterkant, enten du ønsker en graf eller en tabell. Alt av dokumentasjon er bare et tastetrykk vekke, legger administrasjonslederen til.

– Vi kan senke skuldrene

Bjørn Tjessem setter også stor pris på å ha en kontaktperson av kjøtt og blod og ikke bare en anonym supportadresse å forholde seg til.
– Det verste jeg vet er å betale for en tjeneste og så får du ikke en gang et telefonnummer til noen som kan hjelpe deg. I Compendia får jeg alltid kjapt hjelp, og utfordringer som dukker opp blir alltid fikset raskt. Det gjør at vi kan senke skuldrene og jeg kan absolutt anbefale andre å gå for Compendia Medlem og Compendia Avstemming, avslutter han.

Me snakkes snart!

ME snakkes snart!!