I en saklighetsvurdering vil det være relevant å se på type virksomhet, type arbeid, konsekvenser av manglende kartlegging av vaksinestatus osv. Saklighetskravet kan være oppfylt hvis tiltaket er nødvendig for å hindre at sårbare grupper, for eksempel pasienter på en intensivavdeling eller beboere på sykehjem, blir smittet.
Behovet for smittevern må også veies opp mot arbeidstakers behov for beskyttelse av sitt privatliv. Tiltaket må med andre ord være forholdsmessig. Informasjon om arbeidstakers vaksinestatus er en helseopplysning og et inngripende kontrolltiltak som tilsier at det kun er i særskilte tilfeller tiltaket vil være forholdsmessig. Finnes det mindre inngripende tiltak som gir tilstrekkelig smittevern, for eksempel bruk av smittevernutstyr, vil det ikke være forholdsmessig å kartlegge vaksinestatus blant ansatte.
I praksis vil det først og fremst være innen helsesektoren det vil være saklig og forholdsmessig å hente inn opplysninger om vaksinestatus, og da bare overfor arbeidstakere som er i direkte kontakt med den sårbare pasienten eller brukeren. Tiltaket må vurderes i forhold til hver enkelt ansatt eller grupper av ansatte.