Blir de ansatte syke av å jobbe i din bedrift?

Å jobbe strukturert med HMS bidrar til å forebygge ulykker, redusere sykefravær og skape trygge arbeidsplasser. I år har Arbeidstilsynet økt fokus på arbeidsrelatert sykdom og varsler flere tilsyn 

En rapport om arbeidsrelaterte dødsfall i Norden, viser at 99 av 100 personer som dør på grunn av jobb, dør av sykdom. Kun én prosent dør altså av ulykker.

I april gikk Arbeidstilsynet ut med at de i 2025 skal øke innsatsen for å forebygge arbeidsrelatert sykdom og sikre et seriøst arbeidsliv.
Dette skal gjøres med flere tilsyn og strengere reaksjoner ved alvorlige lovbrudd.

– Arbeidsgiver skal kartlegge risikoene som arbeidstakerne utsettes for og sette inn nødvendige tiltak. Ingen skal bli syke av å gå på jobb, sier Ingvill Kvernmo i en artikkel på Arbeidstilsynets nettside.

Sommeren 2024 hevet Stortinget den øvre rammen for overtredelsesgebyr. Arbeidstilsynet opplyser at de som en direkte følge av dette har gitt flere slike gebyrer over 500.000 kroner enn tidligere, og at dette handlingsrommet vil bli brukt også i 2025.

LES OGSÅ: ISO 45001 er bedriftens helseattest, seks god grunner til sertifisering

Sonja Marie Skår er seniorrådgiver HMS og kvalitet i Compendia. 

– Mindre turnover og bedre trivsel

Å jobbe strukturert med HMS bidrar til å forebygge ulykker, redusere sykefravær og skape trygge arbeidsplasser. Et godt HMS-arbeid kan styrke omdømmet, øke trivselen blant ansatte og gi økonomiske gevinster gjennom lavere kostnader knyttet til skader og fravær.

Compendias rådgivere innen HMS og kvalitet har kontakt med virksomheter på tvers av bransjer, men én ting er felles:

– Som rådgivere ser vi at virksomheter som jobber mer strukturert med arbeidsmiljø/HMS har en bedre “helseattest”, sier Sonja Marie Skår.

Hun jobber tett med bedrifter som har prioritert gode HMS-systemer.

– De har mindre turnover, høyere nærværsprosent og bedre trivsel! Det er premien for å ta arbeidsmiljørisikoer på alvor, sier HMSK-rådgiveren.

Bedriftens helseattest

Arbeidstilsynet viser til at det i 2019 var 11 730 arbeidsrelaterte dødsfall i de nordiske landene, 11 587 var knyttet til arbeidsrelaterte sykdommer, og har tidligere opplyst at kreft og stressrelaterte sykdommer er årsaken til de aller fleste dødsfallene

ISO 45001 blir også kalt bedriftens helseattest. Denne ISO-standarden gjør det mulig for virksomheter å bygge et bærekraftig ledelsessystem for arbeidsmiljø. Dette gjør det lettere å håndtere arbeidsmiljørisikoer, samt å øke virkningen av arbeidsmiljøarbeidet, fordi mål og arbeidsrutiner implementeres i ledelsessystemet.

Les også: De viktige avvikene: Dette arbeidet viser igjen på bunnlinja

Dette prioriterer Arbeidstilsynet

Dette er Arbeidstilsynets sju prioriterte områder i perioden 2025-2029:

  1. Arbeidsgivere forebygger arbeidsrelaterte ulykker
  2. Arbeidsgivere forebygger arbeidsrelaterte muskel-, skjelett- og psykiske plager
  3. Arbeidsgivere forebygger eksponering for kreftfremkallende kjemikalier
  4. Arbeidsgivere gir utsatte arbeidstakere lovpålagte lønns- og arbeidsvilkår.
  5. Forbrukere og oppdragsgivere stiller krav til og følger opp lønns- og arbeidsvilkår.
  6. Utenlandske arbeidstakere er satt i stand til å ivareta sine rettigheter og oppfylle sine plikter.
  7. Sentrale trusselaktører får sin kapasitet og intensjon betydelig redusert

Du hører snart fra oss

Du hører snart fra oss