IA-avtalen blir avviklet - hva nå?

IA-avtalen blir ikke forlenget fra 1.1.2025, men det betyr ikke at arbeidet for et mer inkluderende arbeidsliv stopper opp.

Ved utgangen av 2024 går den nåværende Intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ut. Dette markerer slutten på 23 år med en nasjonal samarbeidsavtale mellom staten og partene i arbeidslivet. Avtalen har hatt som mål å redusere sykefravær, forebygge frafall, og jobbe for et mer inkluderende arbeidsliv.

Grunnen til at avtalen ikke blir forlenget er at partene ikke ble enige om en ny avtale. De var enige om det meste, men ikke om forutsetningen knyttet til at sykelønnsordningen skulle fredes i avtaleperioden. Dette førte til at forhandlingene ble avsluttet uten en ny avtale på plass.

– Ingen endringer

Foto av juridisk rådgiver Mette K. ReitenMen hva betyr det egentlig for arbeidsgivere at denne avtalen nå blir avviklet?

– Det meste blir nok som før. Det er ingen endringer i folketrygdloven som regulerer retten til sykepenger og bruk av egenmelding, sier Mette K. Reiten, jurist og HR-rådgiver i Compendia, og legger til:

– Det er nok en vanlig misforståelse blant arbeidsgivere at det er IA-avtalen som regulerer ordninger med utvidet bruk av egenmelding. Det stemmer ikke, sier Reiten.

Retten til å bruke egenmelding reguleres av folketrygdloven § 8-24. Etter fjerde ledd i denne bestemmelsen skal utvidet bruk av egenmelding drøftes med de tillitsvalgte.

En arbeidsgiver kan nemlig gi rett til å bruke egenmelding ut over tre kalenderdager, så lenge man er innenfor arbeidsgiverperioden.

Regjeringen: virkemidlene videreføres

Regjeringen opplyser på sine nettsider at virkemidlene fra dagens IA-avtale ligger i statsbudsjettet for neste år, og vil videreføres inntil videre.

Det gjelder for eksempel bransjeprogrammene og arbeidsmiljøsatsingen.

Oppfølgingen av sykefraværsarbeidet mellom regjeringen og partene i arbeidslivet vil fra neste år foregå i arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd, hvor alle hovedsammenslutningene er representert.

Den viktige forebyggingen

– Selv om IA-avtalen avvikles, forsvinner absolutt ikke ansvaret for å jobbe med arbeidsmiljø, inkludering og et alt for høyt sykefravær, sier Compendia-juristen.

Arbeidsgivere må fortsatt jobbe systematisk med forebygging, tilrettelegging og inkludering etter reglene i arbeidsmiljøloven.

– Mitt beste råd er å fortsette arbeidet med å finne gode løsninger i samarbeid med arbeidstakerne. Vi er nødt til å jobbe sammen for inkludering og forebygging og for å skape et godt arbeidsmiljø for alle for å få ned sykefraværet, avslutter Reiten.

Les også: 

Må drøfte utvidet rett til egenmelding med de tillitsvalgte

Slik kan mangfold bli lønnsomt

Jorunn Erga Steinsland

Digitalmarkedsfører og innholdsprodusent

Jorunn Erga Steinsland

Digitalmarkedsfører og innholdsprodusent

Me snakkes snart!

ME snakkes snart!!