Vil at flere skal kunne jobbe til de blir 72

Regjeringen foreslår å fjerne bedrifters mulighet til å innføre en lavere aldersgrense enn 72 år, samtidig som aldersgrensen i staten heves fra 70 til 72. Hvis Stortinget vedtar lovendringene før sommeren, kan de tre i kraft 1. januar 2026.

Alder kan være grunnlag for å avslutte arbeidsforholdet, men ikke før arbeidstaker har nådd en fastsatt aldersgrense. Den grensen varierer noe etter hvor du jobber.

I staten er den 70 år, det følger av aldersgrenseloven. I andre virksomheter er den generelle aldersgrensen 72 år, men arbeidsmiljøloven åpner samtidig for at virksomheten kan sette en bedriftsintern aldersgrense, når visse vilkår er oppfylt. Den kan ikke settes lavere enn 70 år, med mindre det er nødvendig av hensyn til helse og sikkerhet.

Regjeringen foreslår å beholde muligheten for en lavere aldersgrense av hensyn til helse og sikkerhet.

72 år også i staten

Da arbeidsmiljølovens aldersgrense ble økt til 72 år i 2015, valgte man å beholde grensen på 70 år i staten. Men nå vil den bli økt til 72 år også her. I pensjonsforliket fra 2024 var det politisk enighet om at den alminnelige aldersgrensen for statsansatte og andre medlemmer i Statens pensjonskasse skal økes fra 70 til 72 år, og dermed harmoniseres med arbeidsmiljølovens grense på 72 år.

Nå er lovforslaget formelt lagt fram for Stortinget.

Les også: Kan vi beholde en kompetent senior

«Knapphet på arbeidskraft og behovet for at flere står lenger i arbeid, er viktige begrunnelser for lovendring på området. Økt aldersgrense vil bidra til at færre som ønsker å jobbe lenger blir tvunget til å slutte.»

Bedriftsintern aldersgrense

Regelen om bedriftsintern aldersgrense i arbeidsmiljøloven har blant annet gjort det mulig å beholde 70 år som aldersgrense i kommunal sektor, gjennom bestemmelser i tariffavtale.

For å kunne ha en slik lavere aldersgrense enn 72 år, må arbeidsgiver først drøfte den med de tillitsvalgte. Arbeidstakerne må være sikret en tilfredsstillende tjenestepensjonsordning, aldersgrensen må gjøres kjent for arbeidstakerne, og den må praktiseres konsekvent. Kravet om en konsekvent praksis fører i en del tilfeller til at arbeidsgiver må avslutte arbeidsforholdet til medarbeidere de ønsker å beholde, og er noe av bakgrunnen for forslaget om å fjerne ordningen.

Begrunnelsen for høyere aldersgrense

Knapphet på arbeidskraft og behovet for at flere står lenger i arbeid, er viktige begrunnelser for lovendring på området. Økt aldersgrense vil bidra til at færre som ønsker å jobbe lenger blir tvunget til å slutte. Å ha lik aldersgrense både i statlig, privat og kommunal sektor, er et argument i seg selv. I tillegg kan aldersgrenser generelt virke diskriminerende.

Dessuten spiller endringer i pensjonssystemet inn. De siste årene er det gjort endringer i pensjonssystemet som gjør at flere vil måtte stå i jobb lenger for å få en pensjon som er god nok.

Hva skjer når man oppnår aldersgrensen?

Det aldersgrensen i et arbeidsforhold betyr, er at oppsigelsesvernet opphører når alderen er nådd. Da kan arbeidsgiver avlutte arbeidsforholdet etter en gitt frist, uten den type begrunnelse det ellers er krav om ved en oppsigelse. Men det vil ikke være et krav at arbeidstaker fratrer ved fylte 72 år, hvis begge parter ønsker at arbeidsforholdet skal fortsette.

I staten gjør aldersgrenseloven § 3 det mulig å la ansatte fortsette i tjenesten til fylte 75 år. Den muligheten er beholdt i forslaget som nå er lagt fram for Stortinget.

Det er foreslått overgangsbestemmelser, av hensyn til aldersgrenser fastsatt i tariffavtaler.

Picture of Hege Johanne Wold

Hege Johanne Wold

Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.

Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.

Picture of Hege Johanne Wold

Hege Johanne Wold

Hege er jurist og seniorrådgiver i Compendia, med mer enn 20 års erfaring innen kontraktsrett og arbeidsrett.
Hun har bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og har i tillegg jobbet som journalist i mange år.

Me snakkes snart!

ME snakkes snart!!