ISO 14001: – Vi må vise at vi gjør en innsats selv

– Det har vært en bratt læringskurve, slår Wenche Winge i SR-Bank fast. Banken ble nylig, som en av få sparebanker i landet, sertifisert i henhold til ISO 14001.

I 2019 åpnet SR-Bank Nordens største trebygg, Finansparken i Stavanger. Innenfor den moderne fasaden, slanger eiketrapper seg oppover etasjene og blir en naturlig del av utsmykkingen i et kontorbygg som kan ta pusten fra de fleste. Her er ingenting tilfeldig og bærekraft-tankegangen har gjennomsyret hele byggeprosessen.

– Fungerer bra

Wenche Winge og kollega Amalie Øgård Sirevaag viser vei inn og opp i bygget. Store vinduer gjør at hele byen kommer tett på og treverket skaper et lunt og hjemmekoselig miljø.
Wenche er fagleder facility management med ansvar for bærekraft og Amalie er fagleder bærekraft.
De kan fortelle at bygget stod ferdig i 2019.
– Vi nådde akkurat noen få måneder i nybygget før pandemien sendte alle på hjemmekontor, sier Wenche. Nå hviler kalenderen på 2023 og de 700 ansatte har endelig fått bodd seg litt inn i de nye kontorlokalene.
– Det fungerer veldig bra. Alle vil være på kontoret nå, sier Wenche fornøyd.

– Må vise at vi gjør en innsats

Allerede før pandemien startet SR-Bank å kikke på ulike sertifiseringsordninger innen bærekraft.
– Strategien vår fram til 2025 sier at vi skal være kundens allierte i bærekraftsskiftet vi står midt oppi. Hvis vi ønsker at kunder og andre i Norge skal bidra, må vi vise at vi gjør en innsats selv også, sier Amalie.

SRbank
SRbank

– Fungerer bra

Wenche Winge og kollega Amalie Øgaard Sirevåg viser vei inn og opp i bygget. Store vinduer gjør at hele byen kommer tett på og treverket skaper et lunt og hjemmekoselig miljø. Wenche er fagleder facility management med ansvar for bærekraft og Amalie er fagleder bærekraft. De kan fortelle at bygget stod ferdig i 2019. – Vi nådde akkurat noen få måneder i nybygget før pandemien sendte alle på hjemmekontor, sier Wenche. Nå hviler kalenderen på 2023 og de 700 ansatte har endelig fått bodd seg litt inn i de nye kontorlokalene. – Det fungerer veldig bra. Alle vil være på kontoret nå, sier Wenche fornøyd.

– Må vise at vi gjør en innsats

Allerede før pandemien startet SR-Bank å kikke på ulike sertifiseringsordninger innen bærekraft.
– Strategien vår fram til 2025 sier at vi skal være kundens allierte i bærekraftsskiftet vi står midt oppi. Hvis vi ønsker at kunder og andre i Norge skal bidra, må vi vise at vi gjør en innsats selv også, sier Amalie.
For SR-Bank ble en sertifisering innen ISO 14001 en måte å gjøre ord til handling på.
– Vi må ha orden i eget hus. ISO-sertifiseringen hjelper oss å få satt alle de tiltakene vi allerede gjør i system. Dessuten er ISO en internasjonal sertifisering som også våre internasjonale investorer kjenner til, legger Amalie til.

For SR-Bank ble en sertifisering innen ISO 14001 en måte å gjøre ord til handling på.
– Vi må ha orden i eget hus. ISO-sertifiseringen hjelper oss å få satt alle de tiltakene vi allerede gjør i system. Dessuten er ISO en internasjonal sertifisering som også våre internasjonale investorer kjenner til, legger Amalie til.

srbank2

Ønsket en sparringpartner

SR-Bank satte ned en prosjektgruppe og sammen bestemte gruppa at de ønsket en ekstern sparringpartner.
– Det er veldig mange krav i en ISO-standard, men ingen oppskrift på hvordan oppfylle disse, sier Wenche om hvorfor de tok kontakt med Compendia.
Sammen med rådgiver Morten Rydningen har de gått sertifiseringsveien sammen.
– Hans kompetanse og erfaring var gull verdt og vi fikk god hjelp til hvordan tolke regelverket, hva vi måtte ta tak i og hvordan gjøre det, sier Wenche og Amalie. Ingen i prosjektgruppa hadde erfaringer fra ISO-sertifiseringer.
– Stod vi fast og var usikre på regelverket, ringte vi til Morten og da begynte ballen raskt å rulle igjen, legger Amalie til.
I september var sertifiseringen i boks – før estimert tid.
– Da ble vi overrasket og lettet. Den grundige hjelpa vi fikk gjorde nok at vi slapp de ekstra rundene med avvik, slik at vi rett og slett nådde målet vårt raskere. Sparringpartneren vår Compendia sparte oss for å måtte gjøre mye arbeid om igjen, sier de to.

Bærekraft tydelig i hverdagen

Arbeidet med ISO-sertifiseringa har fått bærekraft enda tydeligere fram i bankhverdagen.
– Vi har hatt et kompetanseløft med kursing av ansatte. Vi har også etablert en egen bærekraftfestival med fagnyttige foredrag. Denne går av stabelen hver vår, forteller Amalie.
SR-Bank har satt seg mål på energi, avfallsortering og matsvinn.
Bærekraftstankegangen har også fått fart på flere håndfaste prosjekter. Blant annet har det dukket opp et klesstativ der ansatte kan bytte klær i stedet for å kjøpe nytt. Banken har også hatt kurs i omsying og reparering av klær, i tillegg til et eget lokalmatmarked – alt for å endre både bedriftens og ansattes holdninger i mer bærekraftig retning.
– Selv om alle bare er en person i den store verden, kan vi bidra. Gjør alle litt, blir det et stort løft, slår Wenche fast og legger til at SR-Bank har blitt bevisste på hvordan driften av alle de ulike lokasjonene i landet påvirker miljøet.
– Vi vet mer om hvor vi setter spor og hvordan disse kan reduseres, sier hun og legger til at det er viktig atdet er stort engasjement i hele konsernet, også i toppledelsen. 
– Vi håper å skape enda mer engasjement både internt og eksternt. Vi er stolte av det vi har fått til, sier Amalie.

Portrettfoto Morten Rydningen

– Engasjement er viktig

Morten Rydningen er rådgiver i Compendia og brenner for å hjelpe bedrifter i havn med ISO-sertifiseringer.
– SR-Bank er en bedrift som har gjort miljøtankegangen til en del av hverdagen. De har tatt ansvar og lest seg godt opp på standarden. Det har vært en ren glede å være med på prosessen, sier han.
Han mener et engasjement fra bedriften er viktig for å få et system som fungerer og blir brukt, i stedet for å ende opp med noe som bare støver ned.
Selve sertifiseringen er det en uavhengig tredjepart som står for.
SR-Bank mottok sitt ISO-sertifikat i september 2023.
– Vi ser at rådene våre treffer godt. Det er alltid veldig gøy, sier den erfarne rådgiveren.

Morten mindre format

– Engasjement er viktig

– Engasjement er viktig Morten Rydningen er rådgiver i Compendia og brenner for å hjelpe bedrifter i havn med ISO-sertifiseringer. – SR-Bank er en bedrift som har gjort miljøtankegangen til en del av hverdagen. De har tatt ansvar og lest seg godt opp på standarden. Det har vært en ren glede å være med på prosessen, sier han. Han mener et engasjement fra bedriften er viktig for å få et system som fungerer og blir brukt, i stedet for å ende opp med noe som bare støver ned. Det er en uavhengig tredjepart som står får selve sertifiseringen. SR-Bank mottok sitt ISO-sertifikat i september. – Vi ser at rådene våre treffer godt. Det er alltid veldig gøy, sier den erfarne rådgiveren.

Hvorfor ISO-sertifisering?

Samfunnet blir stadig mer miljøbevisst. Flere kunder forventer dokumentasjon som viser at det jobbes systematisk med å begrense innvirkningen på miljøet Spesielt innen offentlige anskaffelser stilles det ofte strenge krav til dokumentasjon, og sertifisering etter ISO 14001-standarden er blant de vanligste betingelsene i en anbudsprosess. Compendias erfaring er at miljøengasjement kan bli det som skiller din virksomhet fra konkurrentene, men også bidra til mer lojale kunder.

Sparer penger og miljø

Med et ISO 14001-sertifikat sparer du både miljø og penger. Målet er å stadig forbedre virksomhetens miljøarbeid, samtidig som det legges til rette for økt lønnsomhet og bærekraftig vekst. Sertifiseringen handler om å bli bevisst på hva man gjør, hvilke fotavtrykk man setter og ikke minst tiltak for å minimere påvirkningen. Ved å bli sertifisert gjør du mer enn å oppfylle regelverket fordi standarden krever en kontinuerlig forbedring. En ISO 14001-sertifisering innebærer at virksomheten kartlegger miljøbelastninger, formulerer miljøpolitikk og setter miljømål for aktiviteter, produkter og tjenester. Deretter skal det iverksettes tiltak for å utbedre prosedyrene.

ISO-sertifisering, noe for deg?

Send oss noen ord, og en rådgiver vil ta kontakt med deg

Felt merket med * må fylles ut.

Blinkende smiley

ME snakkes snart!!

Asset 1

Me snakkes snart!

Me snakkes snart!